Tivissa

Tivissa és un municipi d’interès pel seu entorn natural. Pels seus boscos, muntanyes, camins i altres.

Per conèixer la Tivissa cal saber la vostra informació principal:

  • Comarca: Ribera d’Ebre
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Darmós, Serra d’Almos, la, Llaberia, Tivissa
  • Extensió: 209
  • Habitants: 1818

La prehistòria ha deixat a Tivissa importants vestigis de població humana, en forma de pintures rupestres per diverses coves del municipi.

La tribu ibèrica dels ilercavons va fundar en un turó elevat sobre l’Ebre, l’anomenat Castellet de Banyoles, una important ciutat de l’època. Tampoc van evitar establir-se els romans, dels quals s’han trobat empremtes a la vila de l’Aumedina.

El nucli històric de la població es va crear en època musulmana, al voltant del castell. Amb la conquesta cristiana, Tivissa va ser cedida pel rei Alfons I a Guillem de Castellvell. Al segle XIV va passar a integrar el comtat de Prades.

La Guerra del Francès i les guerres carlines van danyar considerablement la vila durant el segle XIX. La proximitat del front de la batalla de l’Ebre durant la Guerra Civil també va afectar la seguretat de Tivissa, on encara es poden trobar trinxeres a la zona del Castellet de Banyoles.

Les pintures rupestres, el poblat ibèric del Castellet de Banyoles i l’atmosfera medieval del nucli històric s’uneixen als camins per al senderisme i les vies d’escalada, en una proposta turística de primer ordre.

Els seus 208 km2 el converteixen al municipi més extens de la Ribera d’Ebre (gairebé una quarta part de la comarca), amb 1.800 habitants repartits entre el nucli principal de Tivissa i els agregats de Darmós, Llaberia i la Serra d’Almos, que tenen l’agricultura com a principal activitat econòmica.

Imprescindibles

– Descobrir un dels poblats ibèrics més importants de Catalunya al Castellet de Banyoles.

– Conèixer el llegat prehistòric de la zona a través de les pintures rupestres de les coves del Cingle, del Pi, del Ramat i del Taller.
– Gaudir de la natura practicant senderisme, bicicleta de muntanya, escalada o via ferrada a l’Espai Natural de la Serra de Llaberia.
– Passejar pel nucli antic de Tivissa i viure la seva essència medieval.